Network Menu

Hur ser livet ut i Japan?

Arbetsliv

Arbetsdagarna är ofta mycket långa i Japan och som medföljande behöver man ofta ta ett stort ansvar för hemmet. Det kan som medföljande också vara relativt svårt att få ett arbete lokalt, bäst möjligheter finns troligtvis på de svenska företagen representerade på plats.

Umgänge

Män umgås primärt med män och kvinnor primärt med kvinnor. Mest träffas man ute på restaurang, t.ex. en “isakaya”. Det är vanligt att gå ut med kollegorna efter jobbet. Hemmafruar lunchar gärna ute tillsammans. Vett och etikett är viktigt, t ex så skall man aldrig sticka pinnarna in i riset – det görs enbart vid begravningar, man ska heller aldrig snyta sig offentligt, särskilt inte vid bordet, det ett tecken på dålig uppfostran.

Blir man inbjuden till ett japanskt hem är det sed att ha med sig en liten present, gärna från Sverige. Inslagningen anses väldigt viktig. Tänk på att alltid ta av skorna vid ingången och att byta tofflor innan du går in på WC om det står speciella WC-tofflor framför toalettdörren. Till sist – tänk på att punktlighet är mycket viktigt i Japan.

Japan-Guide har en del basregler i vett & etikett.

Uteliv

Möjligheterna och utbudet är oändligt. Det finns massor av restauranger, barer och kaféer. Tokyo är stort och de lokala valen är väldigt varierande. Utbudet är mycket bra och ofta prisvärt. I Roppongi hittar man ett stort utbud av nattklubbar och i Shibuya och Harajuku håller många ungdomar till. För inspiration och tips gå t ex till: Tokyo Timeout och Savvy Tokyo.

Fritid

Sport
Sportutbudet är stort men för utomhussporter får man vara beredd att transportera sig en bit. Golf är populärt men dyrt att utöva. Medlemskap kostar flera M ¥ , men man behöver inte vara medlem för att få spela. Kampsporter är populära. Gym med aerobics och simhallar finns det överallt.

Vad sysslar barnen med?
Kampsporter, bollsporter, ridning, ishockey, studier, camps, lekskolor utbudet är stort. Beroende på barnets ålder och intressen. Det mesta täcks.

Utflyktsmål for weekends och semestrar?
Det finns massor av fantastiska utflyktsmål, här följer några exempel:

  • Nagano – skidorter och natur
  • Nikko – natur, tempel, onsen, dvs bad i heta källor
  • Hakkone (natur, tempel, onsen)
  • Odawara (slott, 24-timmars onsen)
  • Mount Takao – natur, tempel, festival
  • Tachikawa (Nishi Tachikawa) där det finns en stor park
  • Tama Zoo

Inom Tokyo stadsgräns finns Harajuku, Meiji Park och tempel, Asakusa, Disney World, Shimokitazawa, Shibuya, Odaiba, spelhallar, rullbandssushi, kattkaféer, festivaler, utställningar och mycket, mycket mer.

Transporter

Kommunala kommunikationer är mycket utbredda och effektiva, men går inte nattetid. Säkerheten och punktligheten är mycket god. Taxi är billigt och ett ofta lättillgängligt alternativ (dock ej när det regnar).

Att köpa bil är billigt, det är istället parkeringsplats som kostar, ibland faktiskt lika mycket som en lägenhet. För att köpa bil krävs det att man har en privat parkering. Köerna ut och in ur Tokyo kan vara relativt långa både under helgerna och vardagarna, ibland är det snabbare att ta tåget.

Sjukvård

I Tokyo finns flera bra sjukhus. Språket kan dock vara ett problem, då få talar engelska. En lista med engelskspråkiga sjukhus kan man få på ambassadens hemsida eller på Ward Office. Stannar man längre än 90 dagar i Japan måste man registrera sig på sitt områdes Ward Office (t ex Minato-ku). Ward Office kan jämföras med kommunal förvaltning.

Det finns också en uppsjö av olika specialister som tandläkare, ortopeder etc. Listor finns på Ward Office. Det går också att få tips av andra Sweor på SWEA Japans medlemssida på Facebook.

Med japansk sjukvårdsförsäkring blir kostnaderna sällan dyra, använder du inte den japanska sjukvårdsförsäkringen kan det bli hur dyrt som helst. Kontrollera vilka möjligheter och försäkringar ni har med det företag eller organisation ni åker med.