Network Menu

SWEA Internationals Världsmöte i Perth 2017

I oktober samlades runt 200 Sweor från hela världen för att delta på SWEA Internationals Världsmöte i Perth 2017. SWEA Japan representerades av vår styrelseledamot Louise Gunnestrand. Här kan du läsa hennes rapport från några mycket givande dagar i Perth.

Under två dagar i oktober samlades runt 200 Sweor från hela världen för att delta i regionmöten (RM) och världsmötet (VM). Hela fredagen ägnade regionerna sig åt både erfarenhetsutbyte och regionårsmöte. I region Asien fanns mycket att diskutera och det var väldigt intressant att få veta hur olika länder jobbar i sina avdelningar och vad de har för aktiviteter.

Vi pratade mycket om SWEA Care som är en grupp inom avdelningen med syfte att stötta lokalt om något händer, samt om SWEA Professional, med fokus på yrkesliv och nätverkande. Givetvis diskuterades även donationer och hur man kan göra värdefulla donationer inom SWEAs ramar. SWEA Bankok föreslog ett gemensamt donationsprojekt inom regionen med syfte att lära små barn att simma. Själva Regionårsmötet gick som planerat med Anna Centerman som ordförande. Alla avdelningar gick igenom sina årsrapporter och återigen slås man av hur fantastisk SWEA är!

SWEA Region Asien. Fotograf Tina O’Malley.

Kvällen spenderades på South of Perth Yacht Club med mycket mingel, gruppfotograferingar och en otrolig solnedgång. Vi åt en god middag med både fisk och grillad kängurubiff! Under kvällen blev det allsång och ett par uppträdanden samt en kort föreläsning om Australiens äkta pärlor.

Fotograf Louise Gunnestrand.

Lördagen började med en generös frukostbuffé och efter det samlades vi till Världsmötet. Det kändes högtidligt men stämningen lättades snabbt upp då styrelsen för SWEA International öppnade mötet med en rungande zumbadans. Christina Hallmert, ordförande i SWEA International höll tal och sedan presenterade sig alla styrelsemedlemmar. Alla regionordföranden är med i styrelsen så det blev många presentationer som gav en bra inblick i avdelningarnas spridning och aktiviteter. Under Anna Centermans presentation av region Asien pekades Japan särskilt ut som den största donatorn och då sträckte jag på mig lite extra!

Världsmötesdagen fortsatte med flera intressanta föreläsningar. Först ut var Barbro Osher, Sveriges generalkonsul i San Francisco och även grundare till SWEA San Francisco. Barbro driver Pro Suecisa Barbro Osher Foundation och hon förespråkade att vi ska ta vara på det som är bra i Sverige och sprida det utomlands och delade även med sig av sin stora erfarenhet av att bo utomlands.

Näst ut var Lisa Lindström, VD för designbyrån Doberman i Stockholm och NY. Hon talade mycket inspirerande om samskapande, att ta vara på allas kunskap och erfarenheter, inte bara chefens. Två och två fick vi genom en workshop försöka lösa SWEAs sjunkande medlemsantal och höja engagemangsnivån bland medlemmarna.

Theresia Fors, vice VD Marketing & Communication Volvo Group Australia föreläste om Volvos stora globala satsning att minska antalet olyckor med Volvo Trucks. STOP-Look-Wave kampanjen (stanna-titta-vinka) ska lära skolbarn hur man säkert kan röra sig i trafiken.

Sist ut var två sweor, Ursula Hultqvist som startat SWEA Professional i San Francisco, berättade hur man kan starta upp Professional i sin avdelning, vilka fallgropar man bör undvika och var som fungerat bra. Linda Ström redovisade kartläggningen av medlemmars behov och stöd av svenska undervisning. BUS (Barn utomlands & svenska språket ) är ett SWEA projekt som drivs för att hjälpa föräldrar att föra vidare svenskan till sina barn och stötta barnens flerspråkighet. Dagen avslutades med galamiddag på Government House med burlesk underhållning.

Fotograf Birgitta Hesse.

Efterresan till Margret River

Det var 74 sweor som valde att följa med på efterresan till Margret River. Nu fick vi äntligen tid att prata och lära känna varandra efter de fullspäckade dagarna på Världsmötet. Bussen tog oss till Australiens västra pärla känd för långa vackra stränder, vingårdar och massor av kängurus. Dagarna fylldes med mycket välplanerade aktiviteter. Vi gick långpromenad längs de turkosa lagunerna i Meelup Beach, stannade till i Karri skogen med träd över 80 meter höga. Vi bjöds på aboriginsk kulturafton och såg Northen Cross på absolut otrolig stjänhimmel.

En av höjdpunkterna var valsafarin då vi hade turen att se många knölvalar med kalvar men mest oroligt var att få se en blåval! Vi hann även med att besöka Yallingup Galleri där lokala konstnärer ställer ut. Inte mindre än 3 vingårdar fick besök av oss 74 svenska damer och maten som serverades var mycket vällagad och god. Favoriten var nog familjeägda Capel Vale, utsedd till en av Australiens 100 bästa vingårdar. Där fanns en otroligt vacker trädgård att njuta av.

Jag vill avsluta med att rekommendera alla sweor att åka med på ett VM eller RM. Jag har fått en helt ny erfarenhet av hur fantastiskt SWEA är och fått många nya vänner. Jag är både stolt och tacksam över att fått åka och representera SWEA Japan.

Nästa Regionmöte hålls i Bangkok 25-28 oktober 2018.  Efterresan går till Ayutthaya, Kanchanaburi & River Kwai Rai. Jag hoppas att vi kan åka många tillsammans och uppleva den unika gemenskap som SWEA ger!

Fotograf Louise Gunnestrand.

Fotograf Louise Gunnestrand.

Fotograf Louise Gunnestrand.