Network Menu

150-årsfirande med kunglig glans!

I år högtidlighåller Sverige och Japan 150 år av diplomatiska förbindelser. Detta uppmärksammas och firas med en rad olika evenemang. I söndags inleddes det officiella firandet genom att SCCJ, Swedish Chamber of Commerce and Industry i Japan bjöd in till gårdsfest för svenskkolonin och japanska Sverigevänner på Sveriges ambassad i Tokyo.

Vädergudarna var med oss och vi hade en strålande vacker dag med 27 grader och sol. När dörrarna till ambassadområdet öppnades inleddes firandet med sång och musik. Två musiker från Japan spelade på det typiskt svenska instrumentet nyckelharpa och sjöng dessutom sånger på svenska dagen till ära!

SWEAs medlemmar var inbjudna till firandet och hjälpte dessutom till med att servera klassiskt svenskt fika och med fiskdamm för barnen. Kanelbullarna, som var väldigt uppskattade, hade ambassadörens kock tillika SWEA-medlem bakat.

Firandet hade kunglig status då både Hans Majestät Kung Carl XVI Gustaf och Hennes Majestät Drottning Silvia fanns på plats. Vid ankomst togs Kungen och Drottningen emot av handelskammarens ordförande Thomas Östergren. Därefter höll Kungen ett tal inför de drygt 700 deltagare som hade samlats för gårdsfesten.

Kungen och Drottningen fick bland annat njuta av sångframträdande av barnen på Svenska skolan i Tokyo. En kör som leddes av en av oss sweor. Barnen sjöng både på japanska och svenska och överlämnade en fantastisk blombukett till Drottningen efter framträdandet. Kungaparets officiella besök sker på inbjudan av Japans regering. Sveriges regering representeras av statsråden Ann Linde och Ibrahim Baylan som medföljer Kungaparet på resan.

SWEAs ordförande och vice ordförande hade äran att skaka hand med både kungen och drottningen och samtidigt byta några ord. SWEA är en välkänd organisation för Kungaparet. 

Festligheterna avrundades med att uppskattat framträdande av Yohio.