Network Menu

Helgdagar i januari

kado-matsu1 januari – Nyårsdagen (元日 – Ganjitsu) – Infördes 1948 för att fira det nya året. Nyårshelgen, kallad Shōgatsu (正月), är Japans viktigaste högtid. Det är bara den 1:a januari som är nationell heldag, men de flesta företag håller stängt den 1-3 januari.

Inför helgen städas husets alla hörn och kläder tvättas. För att välkomna det nya årets gud dekoreras entréer med ett par kado-matsu, ornament gjorda av tall, bambu och plommonkvist. Tall symboliserar ett långt liv, bambu rakhet och ärlighet och nyklippt plommonkvist nytt liv och ny början. Firandet av det nya året är både en tid av förnyelse och en familje högtid, många återvänder till sina familjehem.

På nyårsafton äter man gärna toshikoshi soba (bovete nudlar) som symboliserar ett långt liv. Vid midnatt är det tradition att besöka en Shinto helgedom, eller Buddist tempel då tempelklockorna ringer in det nya året.

Den 1 januari anses vara en lyckobringande dag, som bäst börjas med att se det nya årets första soluppgången (Hatsu-Hinode). Traditionellt tros dagen vara representativ för hela året, därför är den tänkt att vara fylld av glädje samt fri från stress och ilska. Allt ska vara rent och inget arbete bör göras. Nu förtiden ägnar man gärna dagen åt maraton TV tittande och/eller hög alkoholkonsumtion.

En mycket populär sed är att sända nyårskort (nengajo), som är speciellt märkta för leverans den 1 januari, till vänner, släktingar och arbetskamrater.

 

Coming of age day 12 januari (andra måndagen i januari) – Coming of Age Day (成人の日 – Seijin no Hi) – Dag för att fira de som har blivit vuxna, d v s de som har fyllt 20 år under året. Denna nationella helgdag grundades 1948 och hölls ursprungligen den 15 januari men från och med år 2000 ändrades det till den andra måndagen i januari enligt “Happy Monday System”. Tjugo är den ålder som anses vara början på vuxenlivet. Det är också den lagstadgade minimiåldern för att rösta, dricka alkohol, röka, köra bil, besöka värdinnebarer samt för spel.

Cermonier hålls rikstäckande i varje ”ward”, på deras lokala stadskontor. Alla unga vuxna som fyllde eller fyller 20 mellan den 2 april i fjol och den 1 april nuvarande år och som upprätthåller hemvist i området är inbjudna att delta. Regeringstjänstemän håller tal och små presenter delas ut. Det är vanligt med formell klädsel, flickorna bär underbara och mycket dyra kimonos ofta lånade eller hyrda för tillfället. Pojkarna bär oftast en vanlig kostym och slips, men några bär traditionell japansk klädsel, mörk kimono med hakama. Efter ceremonin firar de unga ofta i grupper genom att gå till party’s eller att gå ut dricka.

Gå gärna med på SWEA’s fotopromenad ”Coming of age day” den 12 januari, se mer på FB.